top of page

INSTAL·LACIÓ AUDIOVISUAL

El CASTELLOSCOPI és un projecte seleccionat pels Castellers del Poble-sec dins dels Actes del seu 15è Aniversari (1999-2014). Es tracta d’una estructura vertical en forma de castell humà, d’uns 2,5 metres d’alçada i 3,5 d’amplada, on els castellers són substituïts per pantalles planes. 35 en total.

 

Aquestes pantalles reflecteixen la visió subjectiva corresponent a cada casteller, de tal manera que es genera una identificació total entre la posició de la pantalla en relació a l’estructura vertical, la subjectivització de les mirades del propis castellers, i la mirada de l’espectador, que podrà recórrer per tots cantons la videoinstal·lació, en una immersió visual total en el fet casteller. En aquesta comunió de mirades hi ha implícita la possibilitat de compartir i ensenyar en tota la seva riquesa el castell humà (símbol de la cultura popular tradicional catalana) i tots aquells valors que comporta: l’esforç, el treball en equip, el seny però també la rauxa, l’equilibri, la força del grup, el coratge…

 

A més, la instal·lació compte amb una lona que fa de terra i que es pot trepitjar en el terç on no hi ha pantalles. Un mapa de pinya es troba imprès en aquesta zona, convidant a l'espectador a entrar dins del castell, a fer pinya, i a sumar-se al projecte tot fent-se una foto i penjant-la a les xarxes socials.

 

La creació d’aquesta vídeoinstal·lació, entesa com una activitat socio-cultural i pseudoartística,  ha de servir per acostar més la nostra colla al barri, i per acostar el fet casteller al conjunt de població del país. L’objectiu final és que qualsevol persona es pugui identificar amb les diferents funcions que es desenvolupen en una construcció castellera i que, per tant, senti un interès afegit per formar-ne part.

bottom of page